Στο 1 ευρώ καθόρισε την τιμή της φετινής σταφίδας το Δ.Σ. της ΣΚΟΣ, και αποφάσισε στη συνέχεια, με την ολοκλήρωση της εμπορικής περιόδου, να δοθεί εκκαθάριση ανάλογα με την τιμή στην οποία θα πουληθεί το προϊόν. “Η τιμή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο με την εκκαθάριση”, επεσήμανε στην “Ε” ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης.
Ο έμπειρος αγροτοσυνεταιριστής σημείωσε την ανάγκη για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας της σταφίδας. “Οπως γίνεται αναδιάρθρωση στα αμπέλια, πρέπει να γίνει και στη σταφίδα”, ανέφερε χαρακτηριστικά και παρατήρησε: “Με τη μείωση της παραγωγής υπάρχει πρόβλημα στη ζήτηση, ακυρώνονται παραγγελίες, χάνονται πελάτες.
Και όσο θα μειώνεται η παραγωγή, τόσο θα μεγαλώνει το πρόβλημα. Είναι κρίμα να χαθεί η σταφίδα. Να μπει και η σταφίδα σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης”. Για το σοβαρό αυτό ζήτημα ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενωσης Θανάσης Σωτηρόπουλος είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα στην “Ε” πως “χρειάζεται πρόγραμμα αναδιάρθρωσης - αναμπέλωσης. Η σταφίδα είναι εξαγώγιμο προϊόν και φέρνει συνάλλαγμα στη χώρα. Η Πολιτεία πρέπει να δει με άλλο μάτι τη σταφίδα, γιατί φέρνει χρήματα και συντηρούνται χιλιάδες εργαζόμενοι και μεταποιητικές επιχειρήσεις”.
Ξεκίνησε η παραλαβή στο κέντρο συγκέντρωσης στη Μεσσήνη
Στο κέντρο συγκέντρωσης στη Μεσσήνη, όπου η παράδοση έχει ξεκινήσει σιγά-σιγά, οι πρώτες εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν τη μείωση της παραγωγής και τις ζημιές από τον καύσωνα και τις βροχές που ακολούθησαν.
Ο παραγωγός Γρηγόρης Αποστολόπουλος από την Πιλαλίστρα, που παρέδωσε το προϊόν του, παρατήρησε ότι “δεν συμφέρει να έχεις σήμερα σταφίδα. Οι τιμές δεν είναι καλές και το κοστολόγιο είναι μεγάλο. Ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 13% πήγε στο 24%, ενώ έπρεπε να είναι 5%”. Διαμαρτυρήθηκε πως “παίρνει ο παραγωγός 70 λεπτά και η σταφίδα πωλείται 4 ευρώ” κι εξήγησε: “Αν μειώνονταν τα έξοδα, ίσως να υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον και η τιμή να είναι 1,5 ευρώ. Τα στρεμματιάτικα μειώθηκαν από 330 σε 230 ευρώ”. Κλείνοντας, επέρριψε ευθύνες “στις κυβερνήσεις που περνάνε και ξαναπερνάνε και δεν θέλουν να έχουν αγρότες, αλλά σκλάβους”’.
Ο υπεύθυνος παραλαβής στο κέντρο της Μεσσήνης Βασίλης Νικολακόπουλος μας ενημέρωσε ότι “έχει ξεκινήσει σιγά-σιγά, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παραδώσουν οι περισσότεροι παραγωγοί”. Επεσήμανε πως “η ποιότητα είναι καλή. Η παραγωγή θα είναι λιγοστή, από την ξηρασία και τις βροχές που ακολούθησαν”. Ακόμα, μας πληροφόρησε ότι “η παραλαβή φέτος είναι πιο υπεύθυνη και πιο οργανωμένη. Σε κάθε παλετοκιβώτιο αναγράφεται το όνομα του παραγωγού, για να υποχρεώνεται να έχει καλή ποιότητα στο προϊόν που παραδίδει”.
Πηγή: Γιάννης, Σινάπης, eleftheriaonline.gr
Σχόλια