Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σταφύλι από το Κιάτο, στην Αγγλία - Πουλάνε 1 χρόνο πριν τρυγήσουν το σταφύλι τους!

 http://www.ypaithros.gr/wp-content/uploads/2015/12/7grapes.jpg.png
των Ανθής Γεωργίου και Κυριάκου Λάμπρου 

 Μία ομάδα παραγωγών, μόλις επτά ατόμων, από την περιοχή της Στιμάγκας Κορινθίας, ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια την καλλιέργεια επιτραπέζιου σταφυλιού. Από τους παραγωγούς αυτούς προέκυψε και το brand «7 Grapes». Αυτήν τη στιγμή, στους κόλπους της εν λόγω επιχειρηματικής δραστηριότητας, έχουν ενταχθεί 56 παραγωγοί από την Κορινθία, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα, εκ των οποίων οι 14 είναι οικογένειες της Κορινθίας, με συνολική έκταση 1.700 στρεμμάτων. Με μόλις πέντε χρόνια ζωής, η Πήγασος Αγροδιατροφή ΑΣ είναι μία επιχείρηση κερδοφόρα, συνεχώς αναπτυσσόμενη, χωρίς δανεισμούς και βαρίδια, με ετήσιο τζίρο 5 εκατ. ευρώ.

Σταφύλι από το Κιάτο
Σταφύλι από το Κιάτο, στην Αγγλία
Από την αρχή της λειτουργίας της η Πήγασος εξάγει όλο το επιτραπέζιο σταφύλι στο εξωτερικό. «Την πρώτη χρονιά, στείλαμε 12 με 14 φορτηγά σταφύλι και νομίζαμε ότι κατακτήσαμε τον κόσμο», μας λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πήγασος, Μάρκος Λέγγας. Αυτήν τη χρονιά, που οι εξαγωγές ολοκληρώθηκαν την 1η Δεκέμβρη του 2015, έστειλαν 2.200 τόνους σταφύλι, ενώ οι εκτιμήσεις για την επόμενη είναι ότι θα ξεπεράσουν τους 3.000 τόνους. Κύρια χώρα εξαγωγής είναι η Αγγλία, στην οποία στόχευσαν από την αρχή, καθώς, αν και είναι απαιτητική στο θέμα της ποιότητας, αποτελεί μια σταθερή αγορά με πολύ καλές τιμές. Άλλωστε, αυτή είναι και η δέσμευση της εταιρείας. Ποιότητα και πάλι ποιότητα. Στην Αγγλία, το επιτραπέζιο σταφύλι «7 Grapes» βρίσκεται στα ράφια των μεγαλύτερων σούπερ μάρκετ, ενώ μελλοντικός στόχος της είναι η επέκταση στη σκανδιναβική αγορά.

Η Πήγασος διαθέτει το πιο σύγχρονο συσκευαστήριο επιτραπέζιου σταφυλιού στέλνοντας το προϊόν, ακόμα και με την τιμή τυπωμένη σε λίρες πάνω στο κουτάκι, εντός 100 ωρών από τη στιγμή της παραγγελίας. Σε αυτό εργάζονται περίπου 400 άτομα, η πλειονότητα των οποίων είναι από την τοπική κοινωνία του Κιάτου. Η μέση τιμή, που παίρνουν γενικά τα σταφύλια στο εξωτερικό, είναι 1,50 με 1,60 ευρώ. Η Πήγασος, όπως διευκρινίζει ο Μ. Λέγγας, «ξεκινά με τιμές που είναι πάνω από 2,5 ευρώ, γιατί εμείς πάμε κατευθείαν στο ράφι. Μαζεύουμε τα σταφύλια, διαλέγονται, επεξεργάζονται, κωδικοποιούνται, συσκευάζονται και με την τιμή πάνω παίρνει τη θέση του στο ράφι του σούπερ μάρκετ».

Αντίστοιχα, η τιμή που δίνεται στον παραγωγό, σταθερή για μία πενταετία, είναι πάνω από 1 ευρώ. Στην αγγλική αγορά τίποτε δεν πάει χαμένο, καθώς διατίθενται όλα τα σταφύλια. Τα πρώτης κατηγορίας, τα ερυθρά, φτάνουν μέχρι το 1,15 ευρώ, τα επόμενα στα 0,80 ευρώ και τα χαμηλότερα περίπου στο 0,50 ευρώ. Η μέση τιμή των λευκών σταφυλιών είναι πάνω από 0,70 λεπτά, ενώ το κόστος του παραγωγού, αν ακολουθήσει τις οδηγίες της Πήγασος, φτάνει από 25 έως 40 λεπτά μάξιμουμ, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Σχέδια για βότκα και τζιν

«Θα περιμένουμε να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και τότε θα προχωρήσουμε αμέσως στο θέμα των επενδύσεων», τονίζει ο Μ. Λέγγας. Η πρώτη κίνηση, που είναι και σχεδιασμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, είναι η εκμετάλλευση των υποπροϊόντων του σταφυλιού, παράγοντας βότκα και τζιν, σε εορταστική χριστουγεννιάτικη συσκευασία.

Επόμενο βήμα αποτελεί η στροφή σε νέες καλλιέργειες, προκειμένου να διευρυνθεί η εξαγωγική περίοδος και να διοχετεύουν στην αγορά διάφορες ποικιλίες (όπως τα «κότον κάντι» με γεύσεις από τσιχλόφουσκα μέχρι φράουλα) όλο τον χρόνο. Ήδη, συνεργάζονται με δύο από τους μεγαλύτερους βελτιωτές ποικιλιών αμπέλων στην Αμερική, δοκιμάζοντας διάφορες ποικιλίες στην περιοχή.


Σταφύλι από το Κιάτο 

Ως τρίτο βήμα, ο Μ. Λέγγας αναφέρει τις «γενναίες αποφάσεις» που πρέπει να πάρει κάθε παραγωγός, ώστε να επενδύσει και πάλι για να αναπτύξει την καλλιέργειά του. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει, «υπάρχει ζήτηση στο προϊόν μας και εμπιστοσύνη στο όνομά μας». Επίσης, από τον Ιανουάριο θα λειτουργεί γεωπονικό κατάστημα της εταιρείας ως κέντρο συμβουλευτικών παροχών πάνω στην αμπελοκαλλιέργεια.

Οι νέες τεχνολογίες στην καλλιέργεια

Εκτός από την καλλιέργεια, οι παραγωγοί της Πήγασος είναι πρωτοπόροι και στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών μέσα στο κτήμα τους. Όπως μας εξηγεί ο Μ. Λέγγας, ανήκουν σε μια ομάδα παραγωγών παγκόσμιας κλίμακας και μεγάλες εταιρείες και επιστημονικά ιδρύματα, όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τους εμπιστεύονται «για να τρέχουμε νέα μοντέλα καλλιέργειας».
Ήδη, έχουν ξεκινήσει την εφαρμογή πρακτικών και συστημάτων γεωργίας ακριβείας. Από την Αμερική έχουν φέρει ντρονς (drones), προκειμένου να εποπτεύουν τις καλλιέργειες για ασθένειες και για τον όγκο του νερού στα κτήματα. Επίσης, «αναπτύσσουμε ένα ευφυές μοντέλο άρδευσης, που, όταν ολοκληρωθεί, σε περίπου δύο χρόνια, αυτή θα γίνεται σχεδόν αυτόματα. Κάθε παραγωγός θα γνωρίζει το πότε πρέπει να ποτίσει, σε ποιο στάδιο και σε τι ποσότητα. Αυτό θα βοηθήσει να μειώσουμε τις απαιτούμενες ποσότητες νερού».


Ποιότητα και σταθερότητα κέρδισαν την αγορά


Κάθε παραγωγός έχει την τεχνική υποστήριξη που απαιτείται. Στο δυναμικό της εταιρείας συγκαταλέγονται και τέσσερις γεωπόνοι, που συμβουλεύουν και κατευθύνουν σχετικά με την καλλιέργεια, ενώ οι παραγωγοί προμηθεύονται ομαδικά αγροεφόδια, μέχρι καύσιμα και νερό, ρίχνοντας έτσι τα κοστολόγια. Παράλληλα, γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος, ώστε «από την καλλιέργεια να βγάλουμε ακριβώς το προϊόν που θέλει ο πελάτης μας», τονίζει ο Μ. Λέγγας, εξηγώντας ότι οι αμπελοπαραγωγοί-μέλη είναι υποχρεωμένοι να «ακολουθούν πιστά τις καλλιεργητικές προοπτικές, ποιοτικές και αειφορικές.

Σταφύλι από το Κιάτο, στην Αγγλία
« Είμαστε συνεπείς και, ταυτόχρονα, έχουμε ένα εξαιρετικό προϊόν, 
που είναι αυτό που θέλει ο πελάτης.»

Στόχος, σύμφωνα με τον Μ. Λέγγα, είναι «να παράγουμε σταφύλι, βασιζόμενοι στην αειφορία (προστασία του περιβάλλοντος, περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μείωση των λιπασμάτων), αλλιώς δεν θα είμαστε στο ράφι των Άγγλων
Έχουμε χτίσει το όνομά μας (brand name) και παρότι έχουμε ανταγωνισμό από Ισπανία και Ιταλία, που σε ποσότητα μας εκτοπίζουν, ως ποιότητα και ως εταιρεία δεν μπορούν. Δεν μπορούν να μας εκτοπίσουν, γιατί είμαστε συνεπείς και, ταυτόχρονα, έχουμε ένα εξαιρετικό προϊόν, που είναι αυτό που θέλει ο πελάτης. Ξέρει, δηλαδή, ότι κάθε χρόνο υπάρχει μια σταθερότητα και υπάρχει στο ράφι μια εξασφαλισμένη ποσότητα, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και άλλων παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν το σταφύλι».


Σταφύλι από το Κιάτο, στην Αγγλία


Γι’ αυτό στόχος τους είναι να αντλήσουν από το χωράφι τη μέγιστη ποσότητα προϊόντος, φτάνοντας τον παραγωγό σε τέτοιο επίπεδο, ώστε το χωράφι του να παράγει εξαιρετικό προϊόν στο 70% και, γιατί όχι, στο 80% ή στο 90%. Σε ό,τι αφορά την υπεραξία που μπορεί να έχει το σταφύλι, σημειώνει ότι γι’ αυτούς «το add value είναι και το γεγονός ότι ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στην αγορά, εμείς τα σταφύλια τα έχουμε πουλημένα και τώρα, αλλά και για την επόμενη χρονιά. 

Ο παραγωγός ξεκινάει τώρα, θα πάει να κλαδέψει και δεν τον απασχολεί πού θα πουλήσει. Για εμάς το άγχος είναι πώς ο παραγωγός θα κλαδέψει σωστά, με τέτοιον τρόπο ώστε να βγάλουμε το προϊόν που, ήδη, έχουμε δεσμευτεί ότι θα δώσουμε τον Αύγουστο που θα έρθει», μας λέει.


Σταφύλι από το Κιάτο, στην Αγγλία


Την ίδια στιγμή, βασικό μέλημα είναι και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτήμα. «Τα κτήματα γερνούν και οι παραγωγοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα πλέον να κάνουν αναδιαρθρώσεις. Επίσης, το σύστημα όλων αυτών των ετών δεν αντάμειψε ποτέ επαρκώς τον καλό παραγωγό. Όλα αυτά απογοητεύουν τον καλλιεργητή, ο οποίος δεν παράγει με στόχο την ποιότητα, αλλά την ποσότητα. Εδώ σ’ εμάς ισχύει το ανάποδο. Σαφέστατα μας ενδιαφέρει η ποσότητα για να είναι βιώσιμος ο αμπελοπαραγωγός, αλλά, από εκεί και πέρα, διακρίνουμε ξεκάθαρα την ποιότητα σε κάθε παραγωγό. 

Δημιουργούμε μια άμιλλα, ώστε να αναβαθμίσει τον αμπελώνα, να δει τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει. Στα 56 μέλη μας, σε κάποιους έλαχε να έχουν καλύτερους κλήρους, καλύτερα κτήματα ή να είναι σε κάποια καλύτερη οικονομική κατάσταση. Βρίσκουμε τρόπους, ώστε να αμβλύνουμε τις διαφορές μεταξύ των παραγωγών, ανεβάζοντας αυτόν που δεν έχει καλό κτήμα για να πάει στο επόμενο επίπεδο. Αν τον αφήσεις, σταδιακά όλο το σύστημα θα καταρρεύσει», αναφέρει ο Μ. Λέγγας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ΣΠΑΝΙΑ ΓΥΜΝΑ διάσημων Ελληνίδων που κόβουν την ανάσα(ΗΟΤ ΦΩΤΟ)

Δείτε το θέμα και μην παραλείψετε να το σώσετε για το αρχείο σας! Αποκαλυπτικοί ρόλοι που έκοβαν την ανάσα, καλλίγραμμα κορμιά που τρέλαιναν τους άντρες και μια χρυσή εποχή για τον ελληνικό κινηματογράφο που πολλοί νέοι σκηνοθέτες θα ζήλευαν. Νόρα Βαλσάμη, Ρέα Τουτουντζή, Ταμίλα Κουλίεβα, Πέμυ Ζούνη, Αλίκη Bουγιουκλάκη και πολλές άλλες που δε δίστασαν να τα πετάξουν μπροστά στην κάμερα για την επιτυχία… Όλες αυτές και ακόμα περισσότερες στο μοναδικό πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα του Σκύλου.. πηγή

Σπάνιο βίντεο με τη Ζέτα Μακρυπούλια γυμνή!

Κοιτάξετε καλά στα πλάνα. Είναι η Ζέτα. Ναι. Είναι η Ζέτα Μακρυπούλια πριν τις πρόσθιες ενισχυτικές, η οποία απολαμβάνει-λέμε τώρα-το σεξ . Κι επειδή οι ειδικοί λένε ότι μόνο σε σκηνές τόσο παθιάρικες μπορεί κανείς να διακρίνει το υποκριτικό ταλέντο ενός ηθοποιού…δείτε και βγάλτε συμπεράσματα μόνοι σας. Για να μη φανώ και πάλι κακός. Το απόσπασμα που θα παρακολουθήσετε είναι απο τη σειρά «Οι δικηγόροι της Αθήνας» και πιο συγκεκριμένα το 2 ο επεισόδιο που φιλοξενήθηκε στο πρόγραμμα του Star στις 18/10/1995. Ναι. Πριν το ευρώ και το Star επένδυε σε Ελληνικές σειρές. Η Ζέτα παίζει τεταρτοπέμπτο ρόλο πίσω από τους αστέρες της εποχής όπως ο τεράστιος Αλέκος Αλεξανδράκης, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Σπύρος Σαραφιάνος,η Λήδα Ματσάγγου,ο Δημήτρης Καραμπέτσης. Όλη η ιδέα του σίριαλ βασίστηκε σε μια ιδέα του Κώστας Φέρρη. Για δείτε τη σκηνή… Και για να μην ψάχνετε βάλτε το βίντεο στο 01:40

Οι γυμνές φωτογραφίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη που λογοκρίθηκαν (pics+vid)

Φωτογραφίες που την τότε εποχή προκάλεσαν θαυμασμό και λογοκρισία. Της Έλενας Τσιακούπη Η εθνική στάρ Αλίκη Βουγιουκλάκη, δεν δίστασε να φωτογραφήθεί γυμνή ή να γδυθεί σε ταινίες της. Kάποιες φωτογραφίες της προκάλεσαν θαυμασμό και άλλες λογοκρίθηκαν με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κυκλοφορία τους την τότε εποχή. Ο τιμητικός τίτλος Εθνική Σταρ της Ελλάδας δόθηκε από την δημοσιογράφο/χρονογράφο της εφημερίδας "Καθημερινή" Ελένη Βλάχου το έτος 1959, έναν τίτλο που διατηρεί ακόμα και σήμερα παρά τον θάνατό της στις 23 Ιουλίου 1996. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει χαρακτηριστεί σαν ένα πανευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο φαινόμενο. Καμιά άλλη ηθοποιός δεν ήταν τόσο αγαπητή και δημοφιλής στο κοινό μιας χώρας, για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Για αυτό άλλωστε όταν η Αλίκη πόζαρε στο φωτογραφικό φακό για περιοδικά... αυτά γίνονταν ανάρπαστα και χτυπούσαν κόκκινο στην κυκλοφορία τους. Οι κινηματογραφικές ταινίες στις οποί